Otok Cres jedan je od dva najveća hrvatska otoka. Vrlo je dobro povezan trajektnim prijevozom s Istrom i otokom Krkom. Cestovni promet u centralnom i južnom dijelu otoka vrlo je dobro uređen pa s lakoćom možete putovati iz Stivana u sve obližnje veće gradove i manja mjesta kako na Cresu, tako i na susjednom otoku Lošinju.

 

Cres se ističe specifičnom vegetacijom koju obilježava kombinacija bjelogoričnih šuma, maslinika te obilja ljekovitog bilja među kojim se posebno ističe kadulja. Životinjski svijet Cresa jednako je bogat i raznolik kao i njegova flora, a vrlo je bitno za naglasiti da na otoku ne živi niti jedna otrovna vrsta zmija.

 

Iako je teško ispisati sve znamenitosti Cresa, posljednjih je godina zasigurno najpoznatija plaža u Lubenicama, koju je ugledni njemački Bild svrstao među 40 najljepših na svijetu. Samo mjesto Lubenice i pogled na more iz njegove povijesne jezgre također spada među najljepše na svijetu, barem ako se nas pita.

 

Na otoku se održavaju i brojna kulturna događanja, pa će tako oni željni glazbe večernje sate u mjesecima srpnju i kolovozu vjerojatno htjeti provesti u Osoru, gdje se još od 1976. održava čuveni festival. S druge strane, ako ste se na Cres došli u potpunosti odmoriti od ljudi, možda ćete se htjeti zaputiti u blizinu mjesta Beli, gdje se nalazi jedno od rijetkih zaštićenih staništa bjeloglavih supova.